Egészség - Penészirtás - Higiénia

Lakosság számára

Társaságunk az eredeti alapötletnek megfelelően, kezdetben kizárólag IPARI méretben vállalt penészmentesítést.

Azonban évek óta fokozódott az érdeklődés a lakosság irányából is. Számukra megadtunk minden segítséget ahhoz, hogy önállóan le tudják küzdeni ezt a problémát.

Egy idő után már annyira sok időt vett el a távsegítség, hogy úgy döntöttünk, inkább mindenki számára elérhetővé teszünk a legfontosabb szempontokat és könnyen elérhető, olcsó szereket.

Azt tapasztaltuk, hogy lakossági érdeklődõink zöme, gyakorlatilag teljesen idegen területként kezeli a kémiát, sőt a munkavédelmet is.

Jellemzően nem ismerik az általuk kiválasztott  szerek hatóanyagát, több szert kombinálnak, amivel tudtukon kívül veszélyhelyzetet alakítanak ki. Ez szintén arra sarkallt minket, hogy felhívjuk a figyelmet olyan szempontokra, amelyeket saját érdekében mindenkinek be kell tartania.

Voltak, akiket részletes magyarázatok után sem tudtunk rávenni, hogy maguk végezzék el a penészmentesítést a lakókörnyezetükben, és olyanok is voltak, akik tartósabb megoldást igényeltek. Miattuk, elkezdtünk a lakosság számára is szolgáltatni.

Hatóanyag

Sokan nem nézik meg a 3.500 - 4.000 Ft / liter áron vásárolt fertőtlenítőszerek hatóanyagát, ami számos esetben Nátrium-hipoklorit (ha azt olvassa a címkén, hogy bomlása után só és víz keletkezik, szintén Hypo-t vásárolt, csak más áron)

Gyakori összetevő még a Hidrogén-peroxid, amit megvásárolhat töredék áron, ha tudja, milyen hatóanyagot keres. Ha töményen használja, akár tûzveszélyes is lehet, attól függően, hogy mihez ér hozzá. Külön veszélyforrás lehet, ha fémekkel brizáns vegyületet képez.

Használhatja bármelyiket, a Hypo olcsóbb, jellegzetes szaga van és lúgos.  A Hidrogén-peroxid szagtalan, és savas. Valamivel drágább. Szerencsés, ha a bomlékonyságuk miatt tartalmaznak stabilizátort is, különben állás közben jelentősen csökken a hatóanyag tartalmuk. A jelentős árkülönbségek oka egyrészről a plusz stabilizátor tartalom és persze a márkanév.

Természetesen választhat más hatóanyagot tartalmazó fertőtlenítő szert, de annak biztos, hogy az ára többszörösébe kerül, mint a fenti két hatóanyag. Ha odafigyel a az összetevőkre, pár száz Ft/liter áron talál Hidrogén-peroxidot, és száz Ft alatt Hypót.

Mind a két fertőtlenítőszer használata nagy odafigyelést igényel (pl. textilt kifakítják), így mindenképpen használjon védőruhát, gumikesztyűt, szemüveget, és figyeljen arra, hogy ne fröccsenjen függönyre, szőnyegre, kárpitra a felhasznált oxidálószer.

Ha fémek is vannak a kezelendő helyiségben, az eltérő pH miatt, már nem mindegy, hogy melyiket választja, és milyen koncentrációban, hiszen feloldhatja, korrodálhatja. Külön odafigyelést igényelnek az amfoter fémek.

A megfelelő töménység beállításához talál segítséget az árvíz utáni tennivalókat tartalmazó ANTSZ közleményekben. A szöveg nem azonos, ezért érdemes mindegyiket elolvasnia. ElsőMásodikHarmadik.

Soha ne vigyen fel egymás után eltérő hatóanyagú fertőtlenítőszert, soha ne vegyítse azokat, akkor sem, ha ugyan az a gyártó. Az eltérő hatóanyagok reakcióba léphetnek egymással, aminek végeredményeként egészségre ártalmas gázok is keletkezhetnek. Ha nem tudja 100% biztosan, mi történik akkor, ha különböző anyagokat összeönt, inkább NE tegyen ilyet, a saját és környezete érdekében!

Minden esetben használjon légzésvédőt (legalább pormaszkot), végje bőrét a szer hatásától (pl. a Hypo lúgos, leoldja a bőréről a zsírréteget, azaz szárítja azt.)

A védőeszközök felvétele után széles ecsettel vigye fel a megfelelő koncentrációra hígított fertőtlenítőszert a penészes felületre. Ügyeljen arra, hogy teljes vastagságában átnedvesedjen, így elkerülheti a gombák és spórák levegőbe kerülését, belélegzését, a még tiszta felületek felülfertőzését.

Várjon a szükséges ideig, hogy a szer kifejtse hatását. (Konkrétan a fenti három közleményben...)

Ismét nedvesítse be a penészes felületet fertőtlenítőszerrel, és egy puha kefével (pl. széles körömkefe), óvatosan dörzsölje le az elpusztult gombákat a falról. A kefét egy vödörben lévő fertőtlenítőszerben meg tudja tisztítani.

A megtisztított felületet kb. 20 - 25 perc elteltével ismételten kezelje le a fertőtlenítőszerrel, ügyelve arra, hogy most is hagyjon egy 20-30 cm-es ráhagyást.

Ha szerencséje van, akkor a pigmentek nem a festék alatt jelentek meg, és megúszta a festést.

Ha tapétáról távolította el a penészt, és újra kell ragasztani figyeljen arra, hogy ne enyves legyen a ragasztó, mert az ideális táptalaj a penész számára.

A fenti eljárás igen olcsó és rövid ideig tartó megoldást ad, hiszen a kiváltó okot nem szüntette meg és nem tartós hatású szert alkalmazott. Ellenben, ha rendszeresen ismétli, megakadályozhatja a penész tartós megjelenését.

Mi az ok?

A penész megjelenésének az az oka, hogy tartósan (3-5 nap) a levegő relatív páratartalma minimum 75-80%. Illetve, van a helyiségben olyan felület, aminek a hőmérséklete kisebb egyenlő a harmatponti hőmérséklettel.

A vízgőz a mindennapi életünk részének eredménye, bőrünk folyamatosan párologtat el vizet illetve a kilélegzett levegő is folyamatosan emeli a levegőben lévő vízgőz mennyiségét, de ne feledkezzünk meg a szobanövényeinkről sem.

Nagyobb mennyiségű vízgőz keletkezik még az alábbi esetekben:

  • főzés
  • mosakodás
  • fürdés
  • zuhanyzás
  • mosott ruha száradása

Az új építésű szerkezetekből további nedvességtartalom kerülhet a levegőbe.

Részletesen olvashat ezekről az érdekességek részben. Az ott olvasottak alapján világosan láthatja, hogy a páralecsapódást 3 lehetséges módon is minimalizálhatja.

Ha ismeri a páratartalmat, a levegő és a fal hőmérsékletét, a már említett harmatpont kalkulátor segít annak eldöntésében, hogy mit érdemes változtatni? mekkora legyen a változás? szellőztetéssel csökkentve a páratartalmat, megszűnik a probléma? A kalkulációnál vegye figyelembe azt, hogy ha hűl a külső hőmérséklet, ezzel változni fog a fal hőmérséklete is! Szintén kalkuláljon azzal, hogy milyen felületi hőmérséklet esetében lenne a relatív páratartalom 75%-os? akkor is, ha a levegő páratartalma most ennél jóval kisebb!

Ha olyat kérdez, aki szigetelő anyagot forgalmaz, az azt fogja tanácsolni, hogy szigeteljen. Ha szellőzés technika értékesítőt kérdez, azt fogja tapasztalni, hogy neki is "maga felé hajlik a keze." Csak akkor fog tisztán látni, ha a szükséges méréseket független személy, megbízható (kalibrált) eszközökkel elvégzi és kiértékeli.

Ha a mérések és számítások alapján a probléma megszűnne páracsökkentő berendezés üzemeltetésével, meg kell tudnia válaszolni a kérdést, mekkora legyen a gép kapacitása?  Ha nehezen boldogulna az érdekességek részben említett Mollier diagrammal, ebben is tudunk segíteni megrendelőinknek.

Ha a penészt véglegesen szeretné megszüntetni, csak akkor lesz sikeres, ha a kiváltó okot szünteti meg! Ha ezt nem tudja megoldani, akkor a penész újra és újra meg fog jelenni a tartós nedvesség jelenléte miatt. Erre az esetre ad rövid távú, olcsó megoldást, ha a fentieket periodikusan alkalmazza. Ha ezt az időt szeretné kitolni, és garanciát is szeretne kapni, akkor vegye igénybe a szolgáltatásunkat. De ismét ki kell hangsúlyozni, hogy tartós megoldást csak akkor érhet el, ha a kiváltó okot, a nedvesség tartós megjelenését megszünteti.

Ha úgy dönt, hogy kézzel szellőztet, az ablakot rövid időre, teljesen nyissa ki (gyors, lökésszerű szellőztetés). Az ablak billentése hatástalan, pazarolja a fűtési energiát, és még a penészképződést is fokozhatja, hiszen az ablak mellett tartósan hideg levegő éri a falat, ami a harmatpont alá hűtheti a belső oldalt...

A szellőztetéskor keveredő külső és belső levegő páratartalma a kémiai számításokból ismert keverési egyenlet szerint változik. A téli, hideg időszakban a külső levegő páratartalma alacsony, ezért hatékonyabb, ha ilyenkor szellőztet.

A penészesedés problémája jogi kérdést is felvet, pl. albérlet esetében. Kinek a feladata (költsége) megszüntetni? Azért alakult ki, mert az albérlő rosszul üzemelteti a lakást? A tulajdonos úgy adta ki, hogy tudott a penészről, de elhallgatta?

Lakás vásárlás előtt nem elegendő a felületről mintát venni, mert ha a tulajdonos gombaölő szerrel kezelte festés előtt a falat, akkor látszólag minden rendben lesz, de a jelenlévő hőhidakat épületfizikai mérésekkel, számításokkal fel lehet deríteni. Ezeken a helyeken ugyanis később, a szer hatásának elmúlta után ismét meg fog jelenni a penész, hiszen a kiváltó ok nem szűnt meg a festéssel. Ha tud erről a körülményről, nyilván más árat fog kínálni a lakásért...

Többször találkoztunk azzal, az elsőre jónak tűnő ötlettel, hogy ha az a gond, hogy hideg a fal, akkor nosza, szigeteljük le, de belülről??!! (Látszólag egyszerű... látszólag olcsó...) Szinte biztosan talál olyat, aki első szóra neki is látna a kivitelezésnek...

A belső oldali hőszigetelést csak különleges esetekben, hozzáértő tervezést követően, gondos odafigyeléssel, ha semmi más megoldás nincs, csak akkor szokták alkalmazni, azért, mert:

  • a falat nem éri a belső meleg levegő, így hidegebb lesz
  • a hidegebb falon biztosabban csapódik le a pára, megjelenik a penész, a szigetelés mögött
  • a fal megemelkedett víztartalma miatt nagyobb a téli fagyveszély, repedés kockázata
  • a hidegebb fal, a csatlakozó födémet jobban hűti, ami a többi, szigeteletlen falat hűti tovább, így a szigeteletlen szobákban lesznek hűvösebbek a falak, ott jelenhet meg a penész, ill. a nagyobb fűtésszámláról se feledkezzen meg.

Szóval ne bízza az első kivitelezőre, akivel szembe találkozik, aki tervezés nélkül azonnal nekilátna.

Keresse meg az optimális anyagokat, és a kellő szakismerettel rendelkező tervezőt. Legyen különösen óvatos és körültekintő. Ha esetleg úgy adódna, hogy megoldható a belső hőszigetelés a hőtechnikai számításokat követően, a kivitelező munkáját folyamatosan ellenőrizze, hogy mindenben a számára előírtak szerint jár-e el?

Ez azért is fontos, mert a kivitelezők egy része azt gondolja, hogy minden tudás birtokában van, egyébként is így szokták csinálni, és eddig még senki sem panaszkodott (ezen állítást Ön nehezen tudja ellenőrizni...). Vannak, akik fittyet hánynak az előírásokra, és ha ezért valami balul sül el, a hibát a következő fázis kivitelezőjére fogják, saját hibájukat jelentéktelennek, elhanyagolhatónak tartva.

Fontos, ezért még egyszer leírjuk, ha olyan kivitelezővel találkozik, aki hőtechnikai tervezés nélkül nekilátna, akármilyen csábító is az ajánlata, gondoljon arra, hogy mekkora kárt okozhat a tartószerkezetekben a belső szigeteléssel... Önnek !!! De ha a kivitelezője fittyet hány a tervező számításaira, előírásaira, javaslataira, szintén kár fogja érni... Önt!!!

A már említett szigetelésen és/vagy szellőztetésen túl is lehet még más fizikai megoldásokat alkalmazni a penész kialakulásának a kockázat csökkentése érdekében. A kémiai megoldás kiegészítve fizikai módszerrel optimálisabb eredményre vezet. Az adott körülmények ismeretében segítünk a választásban.

Mért adatok alapján, automatikusan generálódó táblázatok, grafikonok részletes értékelésére egy példa, hogyan juthatunk el, a végleges megoldásig?