Egészség - Penészirtás - Higiénia

Monitoring

Alapvetően két területet érdemes folyamatosan szemmel tartani.

Az első az a körülmény, ami miatt beindul a penész képződés.

Már említettük, hogy a penész megjelenésének a feltétele mindössze annyi, hogy 3-5 napon keresztül a levegő relatív páratartalma minimum 75-80% legyen.

Joggal merül fel az igény arra, hogy a levegő hőmérsékletét, a relatív páratartalmát, a harmatpont értékeket folyamatosan megfigyeljük, rögzítsük. A számadatok és a falhőmérséklet ismeretében lehet kialakítani az optimális stratégiát, a költségek minimalizálása mellett. (Fertőtlenítés gyakorisága, stb.)

Ennek elsődlegesen ipari környezetben van értelme, de léteznek megoldások lakószobányi méretre is. Gondoljon akár irodaházakra, közösségi terekre, vagy akár raktárakra, üzemcsarnokokra, tudunk megoldást javasolni.

A folyamatos monitoring előnye az, hogy objektíve alátámasztható, hogy kellő gondossággal járnak-e el? Ezen túl, segít az épület üzemeltetés optimalizálásában.

Lehetnek időszakok, amikor gyakrabban kellene megújítani a fertőtlenítő bevonatot. Ha azonban nincs erre vonatkozó adata, hogyan lehet biztos abban, hogy nem érheti semmi meglepetés?

A második terület, amit érdemes lehet folyamatosan figyelni, az a higiénia (mikrobiológiai tisztaság), melyet nagy belmagasság esetében is mérni tudunk, objektív, HACCP-ben elfogadott módszerekkel, többféle módon. Igénye szerint választhat a lassabb, vagy a gyorsabban eredményt szolgáltató megoldás közül, sőt, akár kombinálhatja is ezeket.

Szerencsére a legtöbb helyen erre főállásban alkalmaznak szakembert. Ha azonban ezen feladatra már nem tud külön erőforrást biztosítani (pl. élelmiszer szállítmányozó, vagy gyerek közösségi terét üzemelteti, légkondicionált helyiséget működtet stb.), vagy ha egyszerűen tudni szeretné azt, hogy a takarítás kellően alapos volt-e ? (a mikrobiológiai tisztaság megfelelő-e ?) akkor érdemes ezzel a feladattal független vállalkozást megbízni.

Természetesen megoldható az azonnali riasztást küldő rendszerek kiépítése és üzemeltetése is!

Monitoring rendszer kiépítését akkor is érdemes fontolóra venni, ha jelenleg kicsi az esély a penész megjelenésére. Miért? Ha a nyári hónapokban légkondicionálót üzemeltet, a hűtés jelentősen növeli az üzemelési költségeket. Ha monitorozza, megelőzheti, hogy a túlzott páracsökkenés miatt a dolgozók bőr, szem szárazságra panaszkodjanak. Sokkal finomabban hangolhatja be a működést, ha kap visszacsatolást a levegő hőmérsékletének, páratartalmának a változásáról.

A téli hónapok esetében is hasznos lehet, ha monitorozza, nem viszik-e túlzásba a fűtést? Ha látja a levegő hőmérsékletének a változását, pontosabban tudja behangolni, mikor, és milyen intenzitással célszerű fűtenie, hogy minimalizálja az üzemelési költséget, de a komfortérzet mégse változzon.

Mind a téli, mind a nyári hónapokban objektív visszacsatolást kap arról, hogy az automatikusan működő fűtő / légkondicionáló rendszereit jól állították-e be? A korábban jól beállított értékek nem igényelnének finomhangolást? Az üzemelési körülmények idővel változnak (vízkő lerakódás, levegősödés stb.), ha ezek hőmérsékletre gyakorolt hatásáról nincs objektív visszacsatolása, később veszi észre a problémát és az üzemelési költségeket is nehezebben, nagyobb átfutási idővel tudja csak optimalizálni.

Ha igényli a hőmérséklet, páratartalom, harmatpont, mikrobiológiai tisztaság folyamatos monitorozását, lépjen kapcsolatba velünk.