Egészség - Penészirtás - Higiénia

Penészirtás

Az ötlet

A 90-es évek elején társaságunk alapítója fertőtlenítőszert forgalmazott. Az egyik hűtőházban vetődött fel a kérdés, hogy vajon penész ellen is jó lenne ez a szer ?

A minta kipróbálása után már tudtuk, hogy igen, mivel mind a gombákat, mind a spórákat gyorsan elpusztította. Természetesen minden szükséges engedélye rendben volt, az élelmiszeriparban is lehetett használni.

A vevőjelölt azonban inkább szolgáltatást szeretett volna a penészes felületek megtisztítására. Ráadásul azt várta el, hogy a penészmentesítés után a  falak fehérek maradjanak több éven keresztül.

Az idő szorítása miatt (közeledett a karbantartási időszak vége) elárulták, hogy erre a munkára olyan ajánlatot is kaptak, amiben a hatóanyag erősen környezetszennyező, élelmiszeripari felhasználása vitatható. A falak feketék maradtak volna, garanciát pedig nem vállaltak a munkájukra. Az ajánlattevő ott "trükközött", hogy nem közvetlenül a tiltott hatóanyagot használta volna, hanem egy másik anyagot, amiből bomlás után keletkezett volna az, ami nem használható az élelmiszeriparban.

Ezért ezt az ajánlatot természetesen nem fogadták el.

Megismerve a részleteket magabiztosan kijelentettük, hogy garanciával meg tudjuk oldani a feladatot. Előtte azonban szerettük volna tesztelni az ötletünket. Első nekifutásra egyszerűnek találtuk a feladatot.

Vegyészmérnöki ismereteinkre támaszkodva két lehetséges anyagot 3 különböző hígításban elkészítettünk és néhány négyzet-centiméteres felületen felvittük a penészes falra. Az eredmény döbbenetesen hatásos volt, azonnal 6 hófehér köröcske jelent meg. Kiválasztottuk a felhasználás szempontjából legbarátságosabb anyagot a legnagyobb hígításban, és úgy döntöttünk elvállaljuk a munkát. A mintafelület nagyságát ugyan kevesellték, de a látvány meggyőző volt, a szerünk is szimpátiát váltott ki.

Egy nappal Húsvét előtt el is kezdtük a munkát.

Felvittük az anyagunkat és nem történt semmi. Megismételtük, de most sem láttunk változást. Emeltük a koncentrációt, de hatás továbbra sem mutatkozott... Társaim már arra gondoltak, hogy a referencia minta fehér festékkel készült…

A klasszikus méretnövelési problémával találtuk szembe magunkat, amiről Technológiai és Vegyipari Műveletek  tantárgyaink során már tanultunk, de élőben még nem találkoztunk azzal a jelenséggel, hogy valami kicsiben, laboratóriumi méretben működik, de nagyban, ipari méretben teljesen másképpen viselkedhet. A probléma ekkor már nem tűnt annyira egyszerűnek...

Első délután talán 30 km-re távolodtunk el az üzemtől, amikor bevillant, mi lehetett kicsiben más, mint ipari méretben. Az ünnep után már minden rendben ment. Valóban az a látszólag jelentéktelen különbség volt a megoldás kulcsa. A működési mechanizmus ismeretében az eddig kipróbált szereket rögtön le is cseréltük egy még hatásosabbra, amelynek ráadásul az ára is kedvezőbb volt. Erre alapozva azonnal ki is dolgoztuk a penészes felület megtisztításának optimális módját, amit azóta továbbfejlesztettünk.

A Műszaki Igazgató, mint később megtudtuk, egy 120 km-re lévő konzervgyárban dolgozó kollégájával beszélt telefonon, aki hitetlenkedve hallgatta azt, hogy milyen minőségben tudjuk megtisztítani a penészes falakat. Még aznap kocsiba ült kollégáival, hogy saját szemével lássa.

Egy darabig szemlélődtek, aztán elmondták, hogy mi mindent próbáltak már ki: hideg/meleg vizes mosó, drótkefe, gőzborotva, talán csak hamut nem szórtak rá..., de fehérségben meg sem tudták közelíteni azt, amit a mi munkánk után látnak.

Az tisztítási munkálatokat a vállalt határidő elõtt pár nappal sikerült befejezni.

Kértük, hogy a helyi Higiénikus szakember ellenőrizze le a megtisztított, lekezelt felületek minőségét. Azt tapasztalta, hogy a fagyasztott málnában még megengedett penész mennyiségnek az 1/3-a található az általunk megtisztított, fertőtlenített falfelületeken.