Egészség - Penészirtás - Higiénia

Tisztító oldatok, ragasztás vékony rétegben, vízszigetelés

Nem mindenki rendelkezik megfelelő mélységű kémiai ismerettel, így sokan nehezen tudják megitélni egy anyag veszélyességét.

Ezért kizárólag olyan anyagokat használunk a szennyezett felületek megtisztítására, amelyeket a hatályos törvények, engedélyeznek, mint élelmiszer adalékot.

Magyarán, amiket a boltban vásárolt élelmiszerekben elfogyasztunk.

Nyilván eltérő a koncentráció, de a lényegen ez nem változtat, ezeket az anyagokat megtaláljuk az élelmiszereinkben is...

Kedvenc példánk annak szemléltetésére, hogy valamit veszélyesnek tartunk-e, a homok.  A homok veszélytelennek tűnik, amíg be nem lélegezzük, mert akkor már szilikózist okoz.

Szóval az, hogy egy anyag veszélyes, vagy veszélytelen erősen függ a körülményektől (hova kerül, hőmérséklet, koncentráció, időtartam stb.).

Nézzük elsőre, hogy fürdőszobai csempén, fugában megjelenő penész esetében mi érhető el, a búrkolóanyag károsodása nélkül, kizárólag élelmiszeradalékok felhasználásával.

Szennyező anyag lehet:

  • penész,
  • élesztőgomba,
  • szappan (szilárd/folyékony),
  • sampon,
  • vas/mangán hidroxid/oxid,
  • vízkő,

 

 

Nézzünk érzékenyebb felületet is, pl. csaptelep, ahova nyilván más összetételű oldatot kell készíteni.

 

 

vagy egy régen fényes lefolyónyílást

 

 

Az engedélyezett élelmiszer adalékok listáját nézegetve, kellő kreativitással, speciális problémára is találhatunk megoldást.


Több wellness-ben láttunk olyan szokatlan megoldást, hogy a leesett burkolólapot sziloplaszttal rögzítették vissza.

Nyilván már elfelejtették, hogy mit használtak először. Vagy idő előtt feladták a megfelelő ragasztóanyag felkutatását.

Ez nem tisztítási feladat, de kiváló példa arra, hogy ha "más szemmel" nézzük az élelmiszer adalékokat, akkor mi mindent állíthatunk össze belőllük.

Egy 5 cm vastag, erősen porózus, tufa fedlap sarka letörött.

Esztétikai okokból minimális vastagságban szerettük volna felvinni a ragasztóréteget, ami a porózusság miatt látszólag gondot okozhatna.

További probléma, hogy a tufa meglehetősen törékeny.

Íme, amit kizárólag élelmiszer adalék felhasználással elértünk, a letörött sarok stabilan a helyére került és kültérben, védelem nélkül, vízhatlanul dacol az időjárással annak ellenére, hogy kicsi az alátámasztási felület.

 

 

Mivel a ragasztott felület szigetel a víz ellen is, alkalmas vízzáró bevonatok készítésére (pl. kerítésbe vésett elektromos kapcsolószekrény stb. védelme)

Még egyszer kiemelnénk, kizárólag olyan anyagokat használtunk, amelyek szagtalanok és valamennyi engedélyezett élelmiszeradalék, tehát ehetőek, sőt élelmiszerekkel fogyasztjuk is ezeket.